Benzinli ve dizel motorlara sahip otomobillerde periyodik bakımlardan bir tanesi yağ değişimidir. Yağlama işleminin düzgün olması, motorun sağlıklı çalışması ve ömrü için son derece önemlidir. Yağ değişimine kadar koyduğumuz miktarda yağ motorda kalmaz. Eksilme çok düşük gramajlarda kaldığından göze batmaz ve problem teşkil etmez. Bu şekilde çalışan bir motora yağ yakıyor ya da eksiltiyor tabiri kullanılmaz. Fakat yağ gereğinden fazla azalıyor ise bir yerlerde problem var demektir. Genelde yağ yakan bir motorun egzozunda mavi duman görülür. Bununla birlikte yağ yakan motor her zaman egzozdan aşırı duman ya da mavi duman çıkartmayabilir.
Motorlarda kullanılan motor yağı bir miktar yanma odasına sızarak yağ yakma meydana gelir. Motor dizaynı, üretimine göre değişkenlik gösterdiği gibi aracın nasıl kullanıldığına bağlı olarak da bu yağ yakma miktarları değişmektedir. Fakat bunlar çok küçük miktarlardır ve tolere edilebilir düzeyde olduğundan yağ yakıyor denmez. Eğer yağ bakım zamanı gelmeden önce, yağ miktarı yağ çubuğunun minimum seviyesinde ya da daha aşağı iniyor ise motor yağ yakıyordur veyahut eksiltiyordur. Aşağıda bulunan fotoğrafta yağ çubuğunun max ile min seviyesi işaretli olarak gösteriliyor. Yağ değişimine kadar yağ seviyesi bu iki çizgi arasında olmalı. Eksiltme, conta ve filtre bağlantı yerlerinde sızdırma problemlerinden kaynaklanabilir. Ama yağ yakıyorsa problem büyük demektir. Çok sayıda ve çeşitli bileşenler yağ yakmanın nedeni olabilir.
Yağ çubuğu Max Min
Aracın bakımsız bırakılması en büyük nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu parçaların aşınmasına, boşlukların artmasına dolayısı ile motor performansının düşmesi ile birlikte daha fazla yağ yanarak egzoz vasıtasıyla kirli gaz olarak atmosfere karışır. Çok uzun kilometre yapmış ömrü azalan motorların parçalarında aşınma meydana geldiğinden yağ yakma şikayetleri görülebilir. Yağ yakmaya neden olabilecek birçok etken bulunuyor. Bunlar arasında Turboşarj dan tutunda yakıtın düzensiz yanmasına neden olan herhangi bir problem de yağ yakmaya sebep verir. Tabi bu çok teknik detaylar işin profesyonellerini ilgilendirdiğinden bu yazıda her bileşeni tek tek ele almayacağım. Daha ziyade otomobil kullanıcılarına pratik bilgi vermek için yazıyorum. Yağ yakmaya sebep veren nedenlerden biri olan motorun toz emmesi, insanlara çok şaşırtıcı gelmiştir.
Hava da doğal halde toz ve partiküller bulunuyor. Daha tozlu ortamlara ya da kirli ortamlara girdiğinizde havadaki tozların miktarı ve yoğunluğu artmaktadır. Motorun içerisine hava emilirken bu tozlar filtre edilerek temiz hava emilmesini sağlar. Filtreleme işlemini İnsanın burnunun içindeki kıllara benzetirim. Gün içerisinde zamanla burun içerisinde bu tozlar kıllar tarafından filtrelenirken burunda birikirler ve temizlenmesi gerekir. Aynı durum motorlar içinde geçerlidir. Yanma odasına yakıt ile beraber alınan havanın temiz olması beklenir. Peki filtreleme işlemi yapılmaz ise ne olur? Motorun yanma odasına giren hava ile birlikte toz da emilmiş olur. Buna toz emdirmesi denir. Gömlek ile segmanları çok kısa bir sürede aşındırarak boşlukların artmasına neden olur. Böylece yağ sıyırma işlemi yeterince olmayacağından daha fazla miktarda yağ yanma odasına girerek yakıt ile birlikte yanmaya devam eder. Bu aşamadan sonra aşınan parça değişimi ile beraber motor rektifiye edilmeden düzelmesi çok zordur. Bu da çok fazla maliyet çıkaracaktır.