İkinci el otomobil alımında marka ve model seçimi kişinin bütçesine ayrıca beğenisine göre değişmektedir. Teknik bilgiye sahip olmayanlar genelde önce aracın markasına sonra dizayn ve kullanışlılığına göre tercihlerini yapmaktalar. Bakım harici ekstra masraf çıkartmasın, az yaksın, performansı güçlü, yedek parçası ucuz ve bulunabilir olsun gibi istekler beklentiler arasındadır. Günümüz şartlarında bizim memlekette araba sahibi olmak oldukça maliyet yükü getiriyor. Aracın kontağını çevirmeden ödenen sigorta ve vergiler ciddi oranlarda maliyet oluşturmakta. Kullandıkça yakıt ve bakım masrafları da oluşuyor.
Yaşı fazla olmayan ve garanti süreci devam eden ikinci el araçlar da çok fazla sürprizle karşılaşmazsınız. Aracın bakımları yetkili serviste yapılmış ise bu kayıtları servislerden temin edebilirsiniz. Çok az ihtimal bazı kişiler haklı olarak yetkili servis fiyatı pahalı olduğundan garanti kapsamını önemsemeyip bakımlarını özel serviste yaptırabiliyorlar. Kayıt dışına çıkılmış olması araçta bir problem olduğu anlamına gelmiyor. Bununla beraber kaskoyu bozdurmamak için ufak hasarları sanayide yapılan araçlarında geçmişine ait bilgileri araç sahibinden almanız gerekir. Tramer sorgusu bu aşamada işe yaramaz. İyi araştırma ve kontrol yapmanız yeterli olacaktır. Bütçeniz yaşı genç olan araçlara yetmiyor ise haylice yol yapmış, yaşlı olan arabalar size daha cazip gelmeye başlayacaktır.
İçten yanmalı motorlara sahip bir ikinci el otomobil (benzinli, dizel) bakımı yapıldığı sürece 500. 000 km’leri rahat bulması gerekiyor. Nadiren markaların bazı modellerinde üretim kaynaklı hatalar görülebiliyor. Bu da çok erken km’ler de motor ömrünün bitmesine ya da performans düşüklüğü yaşanmasına sebebiyet veriyor. Bu tip vakalara şahit olsam da özellikle motor ile ilgili bir problem oluşmuş ise, ülkemizde yakıt kalitesine bahane bulunabiliyor. Bu istisnalar hariç tutulduğunda, özellikle son yirmi yılda üretilmiş araçların bakımları zamanında ve tam yapılmış, kötü yakıt kullanılmamış ise motor yaklaşık 500.000 km’leri rahatça görecektir.
Aracın aerodinamik yapısından tutunda lastik havasına kadar yakıt tüketimine etki eden birçok faktör bulunuyor. Aracın nasıl kullanıldığı da ayrıca önemli bir etken. Genellikle en iyi yakıt tüketim oranları 2000 ile 2500 devir arasında gerçekleşir. Aracın teknik özelliklerinde bu bilgi üretici firmalar tarafından paylaşılır. Bu devirlerin üzerine çıkmadan tatmin edici bir hızda gidebilmek yüksek hacimli motorlarda daha mümkün olabiliyor. Sorulması gereken soru son viteste aracınız bu devirlerde ne kadar hız yapabiliyor? Bu devirlerde elde edeceğiniz hız, motor hacmi küçük ve büyük olan motorlarda farklıdır. Örneğin şehirlerarası yolculukta ben 120 km’nin altına düşmek istemiyorum. Ve bu hızı 2.0 hacimli bir motorda 2500-2700 devirlerde yakalama şansım var. Fakat motor hacmi çok küçük olan araçlarda bu hıza ulaşmak için 3000 devirin üstüne çıkmanız gerekecektir. Dolayısı ile yakıt tüketimi ortalama değerin daha üstüne çıkacaktır. Motor devrine göre yakıt tüketim oranları motor hacmine göre değişmekle beraber benzinli ya da dizel olmasına göre de değişkenlik gösterecektir.
Elbette dikkat edilecek birçok husus var ve burada hepsine değinmek zor. Yine de bu yazıda bahsedilenler okuyucuya faydalı olacaktır.