Kişisel web sayfası

E-Posta Adresi ortucu34@gmail.com

E-Faturaya Geçiş

Ana Sayfa » GENEL » E-Faturaya Geçiş

Yıllık cirosu belirli limitlerin üzerinde olan şirketlere e- fatura kullanımı zorunlu tutulmakta. Zorunlu olması sanki kullanımı meşakkatli, kağıt faturaya göre dezavantajlı gibi algılanabiliyor. Bazen de sadece yüksek ciroları yapan firmalar bu hakkı elde ediyormuş gibi yanlış bir algıda oluşmakta. Cirosu ne olursa olsun isteyen her firma e-faturaya geçebiliyor. Eğer ilk defa şirket kurulumu yapıyor ve sık fatura kesimi yapacak iseniz kesinlikle e- fatura kullanımına geçmenizi tavsiye ederim. Online olarak bu işlemi yapabilmenizden dolayı internet bağlantısı olan her yerden fatura işlemlerini yönetebilirsiniz.

E-Fatura mı? E-Arşiv mi?

Yapılan elektronik belge işleminin kimliğini belirtmek için e- fatura ismi veriliyor. E- fatura kesebilmek için kontöre ihtiyacınız var. Siz kontör alırken e- fatura ve e-arşiv olarak bir ayrım göremezsiniz.  Her bir fatura kestiğiniz işlem için bir kontör düşer. Yapılan işlemin adının e- fatura mı yoksa e- arşiv mi olacağı faturayı kestiğiniz kişinin vergi mükellefi olup olmamasına göre değişir. Eğer fatura bir firma adına düzenlenecek ise E-fatura, ticari bir işletme olmayan ve son kullanıcı olan kişiye düzenlenecek ise E-arşiv olarak sistem tarafından fatura oluşturulur.

Nereden ve Nasıl Alınır?

 E-faturayı entegratör firmalardan alabileceğiniz gibi online ön muhasebe programı satan firmalar da e-fatura kontör satışı yapmakta. Bir kontör kesilen bir faturaya denk gelir. Fiyatlandırma 50, 100, 500 vb. adet kontör için farklılıklar gösterebiliyor. Burada kontör başına düşen maliyetiniz karar vereceğiniz seçeneğe göre 0,15 kuruş ile 0,40 kuruşa kadar değişen skalada olacaktır.. İyi araştırıma yapıp en doğru firmalardan kontörünüzü alın. Bazı kontör satan firmalarda şöyle bir farklılık olabiliyor. Sizin kestiğiniz her bir faturaya karşılık bir kontör eksildiği gibi size kesilen her bir fatura içinde kontör eksileceğini söyleyenler olacaktır. Fakat bu bütün kontör sağlayıcılar için geçerli değil.

Mali Mühür

  E-faturaların üretilebilmesi için öncelikle mali mühür almanız gerekecek. Mali mühür e-faturaların numaralandırılarak kayıt altına alınmasını sağlar. Mali mühür için kamu sertifikasyon merkezine başvurmanız gerekiyor. Başvurunuzdan birkaç gün sonra mali mührünüz Usb bellek olarak adresinize postalanır. Mali mühür size geldikten sonra Kamu sertifikasyon merkezi (kmsm ) tarafından verilen telefon desteği ile bilgisayarınızda kurulum yapılır. Fiyatlandırma en az üç yıllık olarak yapılıyor. Daha detaylı bilgi ve fiyat için  https://kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr/  web sitesini inceleyebilirsiniz.

Elektronik faturanın avantajları oldukça fazla. E-ticaret firması olarak ilk defa bir işletme kuracak olanlar e- fatura ile başlamanın çok avantajı olacaktır. Şirketiniz e-ticaret firması ise zorunlu hale gelmesini beklemeden e-faturaya geçmenizi tavsiye ederim. Böylece fazla yükten kurtulacak, zaman ve işgücü kazanımınız olacaktır.

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9684529167137686"
     crossorigin="anonymous"></script>