VW Golf 4 Hız Kesme Poblemi

 Aracın hız kesmesine sebebiyet verecek birçok muhtemel neden açıklanabilir.  Bu yazı Golf 4 1.9 tdi aracımda meydana gelen problemi ve çözümünden yola çıkarak diğer araçlarda da doğru teşhis konulması için fikir verilmesi adına yazıldı. Turbo arızası olarak da tanımlanan bu problemin çözümü bazen ufak pürüzleri gidermekle çözülebiliyor. Her arızanın oluşumuna sebebiyet veren faktörler değişken olabileceği gibi bu yazıdan aracınızın herhangi bir probleminin çözümüne yönelik kesin bir hüküm çıkarılamaz.

Turbo Basınç Valfi mi ? Turbo Solenoid Valfi mi?

 Şehirlerarası yolda 160 km hızla giderken aniden motor gaz yememeye ve güçten düşmeye başladı.  Gaz pedalını sonuna kadar basılı tutsamda 120 km/h in üstüne çıkmıyordu.  Arabayı kenara çekip stop ettikten sonra bir süre ne olduğunu anlamaya çalıştım.  Kontağı tekrar çevirdim ve yola koyulduğumda problem yok olmuştu.  Bir süre sonra yine aynı şekilde hız kesti.  Aslında aracın motor çalışma sıcaklığı 90 dereceye geldiğinde bunu tekrarladığını birkaç kez aracı durdurup çalıştırdıktan sonra fark ettim. Yani araç çalışma sıcaklığına ( termostat açma aralığı ) gelinceye kadar bir problem gözükmüyordu.  Hararetin 90 dereceye çıkması 10 dakika bile almamıştı.

 Arıza tespit cihazına bağlandığında  ‘’ Turbo şarj Dolum Hatası’’  yazısı belirdi. Şimdi burada Turbo revizyonundan tutunda yeni turboşarj ile değişim gerektiği söylenebilir. Bu da gayet masraflı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken Turboşarj ile birlikte çalışan diğer parçaların sisteme nasıl etki ettiğini bilmek ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Burada çalışan Turbo şarj  ayar dolum valfi   (Pierburg no:700470070 Fotografta V2 ile gösteriliyor. ) ve ayrıca Turbo basıncına etki eden N75 valfi olarak da adlandırılan EGR valfi ile bağlantılı pnömatik valf  bulunmakta (Pierburg no:700868020 Fotografta V1 ile gösteriliyor. ) . Bunu piyasada Turbo basınç valfi ya da solenoid valfi olarak adlandıranlarda var. Verdiğim pierburg numaraları vw grubuna ait birkaç çeşit motorda kullanılan ürünlerdir.  Bu valflerden biri arızalı olabileceği gibi belki de sadece bu valflerin bağlantı hortumunda ki çürüme veya bir kaçak buna sebebiyet verebilir. Kontroller yapılıp herhangi bir sorun görülemiyorsa o zaman problem Turboda olabilir ve masraf çok artacaktır.

Bu teşhisi en iyi yapabilecek olan işten anlayan araba tamir ustasıdır.

 Aracın çalışma sıcaklığına bağlı olarak sistemde nasıl bir etki yapabileceğine dair şu teknik bilgilendirmeyi de aktaralım. Egr valfi, pozisyonunu belirleyen potansiyometre den komut alır. Dolayısı ile Emme manifoldu sıcaklık ve basınç değişimleri valfin çalışmasını etkiler. Belirli bir sıcaklık aralığında turbonun devre dışı kalması , o sıcaklık aralığında çalışması gereken parçanın ve parçaların görevini yerine getirememesinden kaynaklı olabilir. Arıza teşhisi yapılabilecek ekipmanlar var olsa da gerek bu cihazın maliyetlerini ücrete yansıtmada ki problem gerekse de çok nadir olarak bu cihazların nokta atışı yaparak sorunlu parçayı bulamaması, parça değiştirerek, deneme yanılma yoluyla yapılmasına yol açabiliyor.

Alt da yer alan şema, sistemdeki parça bileşenlerini göstermesi amacıyla konulmuştur. Aracın marka ve kullandığı motor a göre bu düzenekte farklılıklar, fazlalıklar ya da eksikler olacaktır. Sadece örnek olması amacı ile Pierburg firmasının ürettikleri ürünlerin sistemdeki yerini gösteriyor.

Exit mobile version