Basit bir ebegümecinde ya da bir tutam otta
Nasıl hazineler bulunabileceğini kestiremezler
İşler ve Günler, Hesiodos
Doğada var olan şifalı ot, bitki ve ağaçlara ait lisana hâkim olup kendisini ona göre eğitenler bir ihtimal daha doygun bir hayat yaşayabilir. İnsan, doğanın bir parçası ise onu alt etmeye değil teknolojiyi ve modern hayatı reddetmeden onunla uyumlu yaşamayı başarabilmeli. Doğa ile ilişkisini doğru kurabilmek için ise onu tanımaya gayret göstermeli. Böylelikle insan kendini keşfetme yolunda adımlar atacaktır.
Bitkiler, kokusu ve şifa verme özelliğinden dolayı en eski medeniyetlerden beri kullanılmıştır. Mitolojik hikayelere konu olmuş bitkilerin işlevleri, yine bu hikayelerin içinde saklıdır. Örneğin ülkemizde çokça bulunan civanperçemi yaraları tedavi etmede kullanılır. Kan durdurucu özelliği bulunan bitkinin Latince ismi achillea millefolium olarak geçer. Mitolojik hikâyeye göre Achilleus’ un ayak bileğindeki yaranın civanperçemi ile iyileştirildiği rivayet edilir. Achilleus ,Truva savaşı kahramanıdır. Hektor’ u birebir dövüşte öldüren ve cesedini atına bağlayıp sürükleyen Achilleus’ tan bahsediyorum. Savaşçı olan Achilleus’u çocukken, kendisi kentaur olan bir hekim eğitir.
Bununla birlikte, birçok bitki günümüzde ilaç ve kozmetik alanında karşımıza çıkıyor. İşin asıl uzmanları tıp eğitimi görmüş homeopatlar olsa da ben de önce merakım sonra kendi kullanımım için bitkileri tanımaya ve araştırmaya başladım. Doğada keşif gezilerine çıkıp çiftçi eğitim merkezlerinde bilgiler edindim. Bütün bunları yoğun seyahatleri olan işimi sürdürürken yapmıştım . Şu an kendi kullandığım sabun ve merhemleri bitkilerin, çiçeklerin ve ağaç meyvelerinin yağlarından kendim üretmekteyim. Elbette bir şeyin doğal olması onun zararsız olduğu anlamına gelmiyor. O sebeple, bilgi sahibi olmayan kişiler için gelişigüzel kullanım ciddi zararlar verebilir.