Astrolojide Açılar

Astroloji de açılar, haritada yer alan gezegenlerin birbirleri ile nasıl bir bağlantıda olduğunu göstermektedir. Ptolemaios( Batlamyus) a ait olduğu söylenilen temel  beş açı vardır. Bunlar kavuşum, zıt , sekstil, üçgen açılardır. Ptolemaios , Tetrabiblos adlı eserinde burçların birbirini görmesinden, yani açılardan bahsetmektedir. Açıların temel noktası burçların birbirine göre pozisyonundan gelmektedir. 360 derecelik bir daireyi 2,3,4,6 ya bölünerek 180 ,120,90,60 derecelik açı elde edilir. Burada Kavuşum açı olarak kabul göremese de beş temel açıdan biri kavuşumdur. Kavuşum aynı burç ta olduğundan birbirine bakan yani açı yapan burç yoktur. Fakat beş temel açıdan biri olarak kabul görmektedir. Her bir temel açı ,o açı ile  temsil edilen gezegenin doğasına benzer anlamları gösterir.

Karşıtlık açısı -180°  Satürn

Üçgen açısı    -120° Jüpiter

Kare açı          -90°  Mars

Sekstil açı       – 60° Venüs

Bu ayrıca gezegenlerin Dünya dan uzaklık sıralamasına da uymaktadır.  Ptolemaios İskenderiye de gözlem yaptığından Kuzey yarım küre de bulunuyordu. Kuzey yarım kürede Güneş en yüksek deklinasyona yaz mevsiminde çıkıyor.  Bu en yüksek deklinasyonda Güneş in olduğu konuma Aslan ve Yengeç burcu yakın durmaktadır. Aşağıdaki haritada Güneş ve Ay gibi ışıkların yönettiği Aslan ve Yengeç burcunu eksen olarak aldığınızda sağ ve sol taraftaki burçlara aynı açıları yaptığını göreceksiniz. Güneşin  yönettiği Aslan burcu , Jüpiter’in yönettiği Yay burcu ile üçgen açı içerisinde, Ay’ın yönettiği Yengeç burcu da , Jüpiter’in yönettiği Balık burcu ile üçgen açı içerisindedir. Güneş, Kova burcunun yöneticisi Satürn ile en uzak mesafede ve zıt açıda, Ay ise Oğlak burcunun yöneticisi Satürn ile en uzak mesafede ve zıt açıda durmaktadır.

Aşağıdaki görselde burçların üzerinde yönetici gezegen planetleride yer alıyor.

Örneğin, Aslan burcunda 15 derecede yer alan bir gezegen, 15 derece Terazi de bulunan başka bir gezegene  ya da 15 derece ikizlerde yer alan herhangi bir gezegene 60 derecelik tam bir açı yapmış olacaktır.15 derece Aslan da yerleşen gezegen 15 derece Akrep veya 15 derece Boğa da bulunan bir gezegene 90 derece yani Kare açıdadır. Fakat bir burcun son derecesi ile diğer burcun başlangıç derecesinde oluşan  açı ilişkisi kullandığınız ev sistemine göre değişebilir. Aşağıda, yer alan Placidus ev sistemi kullanılmış ASC Yengeç olan haritaya bakarsak, Plüto ve Jüpiter gezegeni arasında kare açı oluşmuştur. Fakat klasik astrolojide tüm burç ev sistemi kullanıldığından açının derece olarak tamamlanması yetmez. Burç olarak da birbirini görmesi gerekir. Elbette bu astroloji öğrenenlerin kafasının karışmasına sebep olmaktadır. Bu kafa karışıklığını gidermek için Ptolemaios un Tetrabiblos eserini okuyup sindirmelisiniz.

Her burç 30 dereceden oluşur. On iki burcun tamamı 360 dereceye tamamlanır. Açının etkisinden bahsedebilmek için tam açının oluşması gerekmiyor. Burada orb denilen + ve – tolerans değerleri dikkate alınır.  Açı orbu denildiğinde kastedilen şey, bir açının tam oluşmadan önce ve oluştuktan sonra etkisinin devam etmesidir. Açı orbunu 3 derece ya da 5 derece olarak kullananlar vardır.  Hatta bu orblar gezegenlere göre artmakta veya azalmaktadır.  Fakat antik zamanlarda ve ptolemaios zamanında orb tanımlaması yoktur. Klasik astrolji de birbirini gören burçlar açı içerisinde kabul edilmektedir.

Açıların anlamları gezegenlerin doğaları ile paraleldir. Üçgen açı jüpiteryen bir etki olduğundan iyicil açı olarak tanımlanır. Fakat bu açının hangi evlerden yaptığı çok önemlidir. Zayıf ve kötü evlerde, örneğin 4,8,12. evlerde asaleti düşük malefik bir gezegenle yapılan üçgen açı iyi şeyler getirmeyebilir. Üçgen açı konunun kişinin hayatına çok kolaylıkla, çabasız bir şekilde önüne geldiğini gösterebilir. Bu bazen iyi bir şey olabileceği gibi bazen de hoşlanmadığımız konuların önümüze gelmesi şeklinde de çalışabilir.

Dolayısı ile gezegenlerin birbirleri ile oluşturduğu açıyı okurken bu açının hangi ev ve burç pozisyonunda olduğu çok önemlidir.  Satürn kötücül ve acımasız bir yapıda tasvir edilmesine karşın , somutlaştırma, gerçekleştirme için Satürn e ihtiyaç vardır. Satürn ün karşıt açısı oldukça belirgindir. Karşıt açı yaptığı gezegenin konularında, bekletme, engeller çıkarma, soğutma, geciktirme gibi etkileri gözlemlenmektedir.

Burada gezegenlerin birbirleri ile yaptığı bütün açıların anlamlarından söz etmeyeceğim. Piyasada bunları açıklayan ve açı kalıplarından bahseden yeterli kaynaklar bulunuyor. Sue Tompkins in yazdığı açılar kitabı iyi örneklerden bir tanesidir.

Johannes Kepler

Matematikçi ve Astronom olan Johannes Kepler(1571-1630) yeni açıları icat eden kişidir. Kepler bu yeni açıları geometriyi kullanarak türetmiştir. Bunlar 72 derece Kintil, 135 derece Sesikadrat ,144 derece Bikintil açılardır. Fakat bu açıları kullanarak yapılan öngörünün tutarlı olduğu şüphelidir.  Ben kendi yorumlarımda bu yeni açıları kullanmıyorum.

04.11.2024

İstanbul

Exit mobile version